logo

Kies informatie

Bandenmaat opzoeken via het kenteken

Eenvoudiger kan het niet, de originele bandenmaat opzoeken via het kenteken is snel en zorgvuldig. Ben je op zoek naar nieuwe banden en wil je niet de deur uit om van je band af te lezen welke maat je nodig hebt, dan kun je de bandenmaat opzoeken via het kenteken. Vul het kenteken van jouw auto of de auto die je op het oog hebt boven in beeld in en zie direct welke maat autobanden je nodig hebt. Het opzoeken van de juiste bandenmaat is dus zo gedaan, het uitzoeken van de juiste soort banden is een moeilijkere opgave. Ben je op zoek naar nieuwe banden of wil je weten wat de vervangprijs is van de banden die op een auto gemonteerd zijn? Zorg dan dat je weet waar je het over hebt.

Algemene informatie over autobanden

Iedere auto heeft vier wielen met op ieder wiel een band. Het hebben van de juiste bandenmaat is cruciaal voor de verkeersveiligheid, weten of de juiste bandenmaat op de velg zit kan door de bandenmaat opzoeken via het kenteken. Naast de juiste bandenmaat zijn ook eigenschappen van de band van groot belang voor het rijgedrag van de auto. Het rijgedrag wordt, bij juiste maat en bandenspanning, voornamelijk bepaald door het profiel en de hardheid/zachtheid van het rubber. Gezien de grote invloed van de banden op de verkeersveiligheid heeft de overheid een minimum profieldiepte vastgelegd. Deze diepte is vastgesteld op 1,6 millimeter, het is echter verstandig ruim voor het bereiken van deze ondergrens de banden te vervangen. Tijdens de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt gekeken of de auto nog voldoende profiel heeft. Voor APK goedkeuring moet deze minimaal 1,6 millimeter profiel hebben. APK keuring datum opzoeken om te controleren of je auto al voor APK moet kan met de auto check. Duurt het nog een tijd voor je auto op moet voor de APK keuring? Je kunt de profieldiepte ook zelf meten of controleren aan de hand van de in het profiel verwerkte indicatoren. Onvoldoend profiel is strafbaar, bekijk dus regelmatig of de banden nog goed zijn.

Autobanden zijn het contact tussen de auto en het wegdek, ze zorgen ervoor dat de energie die wordt opgewerkt in het motorblok wordt vertaald naar verplaatsing op het wegdek. Ze zijn bepalend voor het overbrengen van energie naar snelheid. Aan de andere kant zijn ze ook van cruciaal belang voor het bepalen van de remsnelheid en grip. Een meer luxe overweging is het geluid wat een band produceert, sommige banden maken weinig geluid terwijl andere duidelijk hoorbaar zijn achter het stuur. Onafhankelijk van de kwaliteit van de band is de bandenspanning belangrijk voor het draagvermogen van de band. Bandenspanning controleren kan bij bijna ieder benzinestation, de minimum en maximum bandenspanning vindt je in de boekjes. Boekjes kwijt? Geen probleem, want het wordt ook vermeld bij de bandenmaat opvraag via het kenteken.

 

Seizoen banden - Bandenmaat belangrijk bij bandenwissel

In grote lijnen zijn er drie soorten autobanden. Er zijn zomerbanden, winterbanden en all season banden. De naam zegt het al, de zomerbanden gebruikt men in de zomer, winterbanden in de winter en all season banden kun je altijd gebruiken. Het verschil tussen deze banden zit hem wederom in profielstructuur en hardheid/zachtheid van het rubber. Een zomerband is gemaakt van harder rubber en heeft een profiel wat geschikt is voor zomerse omstandigheden. De keuze voor harder rubber heeft te maken met de buitentemperatuur waardoor het rubber door opwarming van het wegdek zachter wordt en de grip toeneemt. De winterband is gemaakt van zachter rubber omdat het effect van opwarming van de band door het wrijvingscontact met wegdek kleiner is. Tevens regent het in de winter meer en daarom is de winterband voorzien van een betere afwatering. De all season band pakt van beide het beste, gemiddelde hardheid en gemiddelde afwatering. Het voordeel van een all season band is dat je deze niet tussendoor hoeft te wisselen, het nadeel is dat seizoen specifieke banden in hun jaargetij veiliger zijn. Vooral winterbanden hebben groot voordeel bij vorst en sneeuw.


In Nederland mag je zelf bepalen welke banden je gebruikt. Als je wilt kun je zelfs het hele jaar door op zomerbanden rijden, uiteraard is dit wel onverstandig. Let wel op, ga je de grens over dan kan het zijn dat je in de winter wel winterbanden moet hebben. Een voorbeeld hiervan is Duitsland, waar het verplicht is om in de winter op winterbanden te rijden. All season banden zijn in de winter in Duitsland dus niet afdoende. Ga je in de winter de grens over richting Duitsland, zorg dan dat je winterbanden hebt. Wil je weten welke bandenmaat je nodig hebt? Doe dan de auto check en vul het kenteken in. Je weet dan wat de juiste bandenmaat is en hoeft alleen nog maar te bepalen welke banden je wilt aanschaffen.

Juiste bandenmaat en banden bestellen

Het moge duidelijk zijn dat je de bandenmaat via het kenteken kunt opvragen. Ook we weten nu dat de bandenmaat en het soort band van groot belang zijn voor de verkeersveiligheid en het rijgedrag van de auto. Toch is het handig om nog wat meer kennis op te doen over de autoband om tot de juiste aanschaf te komen. Zoals eerder verteld zijn er zomerbanden, winterbanden en all season banden. Binnen deze drie seizoen gebonden autobanden kunnen we nog verder differentiëren naar een diagonaalband, diagonaal-gordelband en de radiaalband. Deze laatste, de radiaalband, zien we het meeste terug op auto’s. Simpelweg omdat de radiaalband een niet slijtgevoelige bandopbouw methode is met een stevig karkas.

Bandenmaat bepalen zonder internet?

De bandenmaat opvragen via het kenteken kan alleen wanneer je internet tot je beschikking hebt. Heb je geen internet tot je beschikking dan kun je de bandenmaat en overige bandeigenschappen ‘the old fashion way’ van de band aflezen. Deze eigenschappen staan op de zijkant van de band en vertellen je in principe alles wat je moet weten over een band. Benieuwt hoe je de informatie op de zijkant van de band interpreteert? Wij illustreren het aan de hand van een voorbeeld, namelijk de band van een Opel Corsa 1.2 Twinport met op de zijkant de volgende vermelding 155/55 R 16 75 T.


  • 155 staat voor de breedte van de band in millimeters, deze band is dus 155 mm breed. Breedte is de hoogte van een op de zij gelegde autoband.

  • 55 staat voor het percentage hoogte in verhouding tot de daarvoor genoemde breedte.

  • R staat voor Radiaalband, deze zal je het meest tegenkomen. Kom je een B tegen dan heb je te maken met een gordelband en de D staat voor diagonaalband.

  • 16 is de velg maat in inches, deze auto heeft dus 16 inch velgen.

  • 75 staat voor het maximum laadgewicht per band, waar dit voor staat vindt je in de index.

  • T staat voor de maximale snelheid waarmee de band te gebruiken is, wat in geval van T is dat 190 kilometer per uur is. Andere snelheidsmogelijkheden zijn:

  • J = Max. 100 km/h

  • N = Max. 140 km/h

  • P = Max.l 150 km/h

  • S = Max. 180 km/h

  • T = Max. 190 km/h

  • H = Max. 210 km/h

  • V = Max. 240 km/h

  • W = Max.l 270 km/h

  • Z = Sneller dan 240


Met deze kennis moet iedereen in staat zijn de juiste banden te vinden. Bandenmaat opvragen via het kenteken maakt het gemakkelijker om banden te bestellen. Toch ben je hier niet helemaal van afhankelijk aangezien de bandenmaat ook op de zijkant van de band vermeld staat.