logo
Een auto kopen is een flinke investering, maar je weet ook dat het daar niet bij blijft. Een auto blijft geld kosten. Het is daarom belangrijk om inzichtelijk te hebben wat een auto gemiddeld per maand gaat kosten om te weten of je de vaste lasten die het voertuig met zich meebrengt kunt betalen. Er is immers niks vervelender dan achteraf constateren dat een auto veel te duur in gebruik is.
Je kunt de vaste lasten van een auto berekenen op basis een aantal factoren. Deze zullen we hieronder uitgebreid bespreken. Wil jij nu weten wat de auto die jij hebt of wilt kopen in de maand kost? Doe dan direct de berekening op onze website en vul het kenteken in.

Kies informatie

Autokosten berekenen


Bij ons op de website kun je eenvoudig de autokosten opvragen op basis van het auto kenteken. Je vult het kenteken in en je weet direct hoeveel autokosten jij voor jouw auto moet reserveren. Onze autokosten calculator is een handige tool als je van plan bent om een auto te gaan kopen en vooraf in kaart wilt brengen wat de vaste lasten zijn van het voertuig.
Omdat dit soort berekeningen ingewikkeld kunnen zijn en veel tijd in beslag nemen, hebben wij hebben het heel eenvoudig gemaakt om deze autokosten op te vragen. Je kunt bovenaan de pagina het kenteken invullen om direct inzicht te krijgen in de kosten. Lees verder en zorg dat je goed geïnformeerd bent over de daadwerkelijke vaste lasten die hebben van een auto met zich meebrengen.

Welke kosten zijn er verbonden aan het bezitten van een auto?


Het bezitten van een auto of ander gemotoriseerd voertuig kost geld. Het is daarom verstandig inzicht te hebben in de kosten. Voor het bepalen van de autokosten maken wij gebruik van een onderverdeling van vijf soorten kosten. Deze kosten bestaan uit vaste en variabele kosten.

Kostenpost 1: De wegenbelasting (vast)


In Nederland zijn er tal van belastingen die je moet betalen. De wegenbelasting voor motorrijtuigen is er hier één van. Als eigenaar van een motorrijtuig ben je verplicht om de wegenbelasting te betalen. Uitzondering op de regel zijn sommige oldtimers en youngtimers die vrijgesteld zijn van betaling. Je betaald autobelasting per kwartaal vanaf het moment dat de wagen op jouw naam staat geregistreerd. De belastingdienst incasseert dit bedrag maandelijks.
Bij de berekening van de wegenbelasting wordt gekeken naar vijf variabelen. Het gewicht van het lege voertuig (dus zonder passagiers en bagage), het type brandstof, de leeftijd van het voertuig, de CO2-uitstoot en de provincie waar de eigenaar van het voertuig woonachtig is. Vooral de laatste variabele is een interessante. Omdat je betaalt om gebruik te maken van het wegdek betaal je in provincies met een hoge intensiviteit weggebruik meer dan in provincies met een lage intensiviteit weggebruik.
De grootste invloed op de hoogte van de wegenbelasting is het type brandstof. Een dieselauto kan tot wel drie keer zo hoog als voor dezelfde auto in benzine uitgevoerd. Over het algemeen verdiend deze hoge vaste last bij het rijden van een diesel zich pas terug wanneer je veel (<20.000) kilometers per jaar rijdt.
Ook het opvragen van de wegenbelasting kun je doen op basis van het kenteken.

Kostenpost 2: De autoverzekering (vast)


In Nederland is het hebben van een autoverzekering verplicht. Dit zijn dus kosten waar je niet onderuit komt. Je moet minimaal een Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) verzekering hebben. Dit is de goedkoopste variant verzekering, eventueel kun je de verzekering wel aanvullen tot een wat uitgebreidere dekking. Hoe meer dekking je wilt, hoe hoger de kosten zullen zijn. Een volledig allrisk verzekering is duurder dan een WA of WA+ verzekering. De meeste mensen betalen de premie maandelijks aan de verzekeraar, maar als je wilt besparen kun je er ook voor kiezen om dit bedrag per kwartaal of jaar te betalen.
Hoe hoog de kosten zijn de premie zijn, hangt onafhankelijk van de dekking die je kiest af van een paar variabelen. Zo zijn onder andere je woonplaats, het merk van het voertuig en het aantal schadevrije jaren van invloed op de uiteindelijk te betalen premie. Dit zijn vaste kosten waar je maandelijks rekening mee dient te houden.

Kostenpost 3: Reparaties en auto onderhoud (variabel en vast)


De kosten voor 'reparaties en onderhoud' zijn zowel variabel als vast. Het onderhoud van een auto bestaat uit de vaste periodieke onderhoudsbeurten, maar ook uit eventuele extra reparaties of onderhoudsbeurten. De meeste autofabrikanten hebben richtlijnen op basis waarvan je kunt bekijken wat je voor je onderhoudskosten moet reserveren. De hoogte van deze kosten dien je te middelen over de jaren. Want een kleine onderhoudsbeurt is veel goedkoper dan een grote beurt. Hoe vaak je auto onderhoud nodig heeft is afhankelijk van hoeveel kilometers je per jaar rijdt. Wil je het goed doen dan heb je mimimaal een kleine beurt per jaar nodig.
Een APK-keuring is verplicht, daarmee behoort deze onder de vaste kosten. Toch is het afhankelijk van het bouwjaar van de auto hoe vaak deze gekeurd dient te worden. De eerste vier jaar heb je hier geen kosten aan, want dan is de auto vrijgesteld van keuren. In de jaren vier tot en met acht moet de auto elke twee jaar gekeurd worden en daarna jaarlijks. Hoe houder de auto, hoe meer je rekening moet houden met de variabele kosten verbonden aan deze keuring. Immers, de keuring zelf kost een vast bedrag maar de benodigde reparaties zijn variabel.
Je kunt ook kiezen om te investeren in pechhulp. Kosten voor bijvoorbeeld het abonnement van de wegenwacht zijn ook vaste kosten, maar deze zijn niet verplicht en niet iedereen kiest voor een dergelijk abonnement.
Een voorbeeld van variabele kosten zijn de kosten voor een zomer- of wintercheck. Veel autofabrikanten bieden deze aan tegen gereduceert tarief om het aantrekkelijker te maken. Deze check is echter niet verplicht, maar kunnen je wel een fijn gevoel geven voordat je op zomervakantie of wintersport gaat. De kosten zijn variabel.

Kostenpost 4: Banden (variabel)


Autobanden vallen onder de variabele kosten. Hoe meer er met een auto wordt gereden, hoe sneller de banden zullen slijten. Deze slijtage zorgt ervoor dat de banden op een gegeven moment aan vervanging toe zijn. Het profiel op de band is dat dusdanig weggesleten dat het niet meer veilig is om de weg op te gaan. Daarnaast kun je ook kosten maken door op seizoen-autobanden te gaan rijden. De initiële investering en de jaarlijkse montagekosten zijn extra. Daarna zullen de banden die waar de auto in het bepaalde seizoen niet op rijdt niet slijten. Het zal dus langer duren voordat je weer een nieuwe set banden nodig hebt. Neemt echter niet weg dat ook winterbanden een variabele kostenpost van de banden zijn. Eigenlijk wel een verstandige investering, want tijdens de wintermaanden wordt aangeraden om winterbanden onder de auto te laten zetten omdat deze meer grip hebben bij winters weer. De keus om dit te laten doen wordt echter overgelaten aan de eigenaar. Zou je dit willen doen, dan moet er een set winterbanden worden aangeschaft. Kosten waar je dan rekening mee moet houden.
Staat de wagen op all season banden dan kun je gerust met een en dezelfde set banden doorrijden. Welk jaargetij het ook is. In onze berekening houden we rekening met een standaard set banden en een gemiddeld aantal kilometers per jaar.

Kostenpost 5: Brandstof (variabel)


De laatste variabele kostenpost waar wij rekening mee houden, zijn de kosten voor brandstof. De kosten van een liter benzine, diesel of LPG schommelt over tijd, maar dat is niet het enige wat invloed heeft op de hoogte van deze kosten. Er zit namelijk ook verschil in verbruik per auto. Hoe groter de motor en de auto, hoe meer verbruik. Maar ook, hoe meer gas je geeft, hoe meer je auto zal verbruiken. Een sportieve chaufeur zal dus wat meer rekening moeten houden met brandstofkosten dan een rustige rijder. Anderzijds kun je ook simpel stellen dat hoe meer er met de auto wordt gereden, hoe meer brandstof er wordt verbruikt. Daarmee zijn de kosten hoger dan als er minder zou worden gereden.

Kostenpost 6: Afschrijving auto (variabel en vast)


Een post waar wij geen rekening mee houden in onze calculatie is de afschrijving van de auto. Afschrijving zijn de kosten die je kunt rekenen voor het verminderen van de waarde van de auto. Op het moment dat de auto de dealer verlaat daalt deze in waarde. Deze waardevermindering is normaal en dit gebeurt bij het overgrote deel van alle auto's. De reden dat auto's minder waard worden komt door twee dingen. Ten eerste komt het door de leeftijd van de auto, hoe ouder de auto, hoe minder deze waard is. Deze vorm is vast. De variabele vorm is de kilometerstand van auto's. Hoe meer kilometers de auto heeft gereden, hoe minder de auto waard wordt.
De reden dat wij hier geen rekening mee houden komt door het feit dat je deze afschrijving niet direct betaald, de kosten zijn indirect. Op het moment dat je de auto weer wilt verkopen "betaal" je voor de waardevermindering. De kosten die je dan hebt gemaakt zijn het verschil tussen de aanschafprijs en de verkoop-/ inruilprijs. Uiteraard zal je afschrijving lager zijn wanneer je zuinig bent op je auto en goed kunt onderhandelen.

Wat kost een auto gemiddeld per maand?


Een schatting geven van de gemiddelde kosten van een auto per maand is helaas bijna niet mogelijk. Dit komt omdat deze kosten afhankelijk zijn van veel factoren. Zoals eerder al vermeld zijn het gewicht, het type brandstof, het rijgedrag, de verzekering, het aantal schadevrije jaren allemaal van invloed op de maandelijkse kosten. En dit zijn er maar een paar.
Wat goed is om te weten, is dat er een aantal makkelijk te onthouden regels zijn wanneer je meer maandelijkse kosten moet betalen:
- Hoe zwaarder auto
- Hoe meer de auto verbruikt
- Hoe duurder de auto
Je ziet dat grotere en duurdere auto's hogere maandelijkse kosten leveren. Een hatchback zoals de Ford Focus zal dus niet alleen goedkoper zijn in aankoopprijs maar ook per maand dan een SUV zoals de Volvo XC90.