logo

Kies informatie

Wegenbelasting opvragen

Wegenbelasting opvragen via het auto kenteken. Kenteken invoeren en direct weten hoeveel autobelasting je voor een voertuig moet betalen. Een handige tool wanneer je van plan bent een auto te kopen en vooraf inzicht wilt hebben in de vaste lasten die het betreffende voertuig met zich mee brengt. Wegenbelasting opvragen is eenvoudig en kan op basis van het kenteken. Vul het kenteken van de auto waar jij interesse in hebt boven aan de pagina in bij het kenteken en weet direct hoeveel belasting je voor het betreffende voertuig moet betalen. Ben je van plan een auto of ander motorrijtuig aan te schaffen, verdiep je dan in het Nederlands motorrijtuigenbelastingstelsels alvorens je een voertuig aanschaft. Lees verder en weet jezelf goed geïnformeerd. Gewoon snel wegenbelasting opvragen? Dat kan ook, vul het kenteken in en doe de opvraag.

Wegenbelasting in Nederland

Nederland is een land van belastingen, zo ook heeft de overheid bepaald dat er over motorrijtuigen wegenbelasting betaald moet worden. Het betalen van deze motorrijtuigenbelasting is een verplichting die inherent is aan het officieel eigenaar zijn van een voertuig. Wel zijn er uitzonderingen, zo is er een regeling waarbij oldtimers geheel vrijgesteld kunnen worden van wegenbelasting en zogeheten jong-timers gedeeltelijk vrijgesteld kunnen worden. Tevens zijn er tijdelijke vrijstellingsregelingen voor gloednieuwe auto’s met een lage CO2 uitstoot. Wegenbelasting opvragen op kenteken laat je direct zien of jij aanspraak kunt doen op een dergelijke regeling. De opvraag laat ook zien of het een tijdelijke of vaste bepaling betreft. Staar je echter niet blind op deze vrijstelling daar er voor de meeste voertuigen geen vrijstelling is.


Het belastingtarief is per voertuig anders. Bij de wegenbelasting opvraag worden drie variabelen meegenomen. Wegenbelasting wordt berekend op basis van het ledig voertuiggewicht, het type brandstof wat het voertuig gebruikt en de provincie waarin de autobezitter woonachtig is. Deze laatste is in het bijzonder interessant. Je betaald namelijk wegenbelasting om gebruik te mogen maken van het Nederlands wegdek. Hoe intensiever het wegdek in een bepaalde provincie wordt gebruikt, hoe hoger de belasting van het wegdek. Hoe hoger de belasting van het wegdek, hoe hoger de onderhoudskosten. Deze onderhoudskosten aan de Nederlandse wegen betalen wij burgers en worden per provincie bepaald. Woon je in een provincie met een hoge wegdekdichtheid en een hoge belasting van deze wegen, dan betaal je meer wegenbelasting dan wanneer je in een rustige provincie woont.

Waarom wegenbelasting opvragen?

Waarom zou je wegenbelasting opvragen als je het toch moet betalen? Kun je dan niet net zo goed een auto kopen en de rekening gewoon betalen? Natuurlijk, dat zou je kunnen doen maar slim is het niet. Een auto kopen en onderhouden kost geld, om te weten waar je aan toe bent is het slim te berekenen wat de vaste lasten van een voertuig zijn. De wegenbelasting speelt hierin een grote rol. Het is dus zeker slim om de wegenbelasting opvraag te doen voordat je een auto aanschaft. Neem ook in overweging hoeveel de verzekeringskosten bedragen, of je onderhoud kunt verwachten en hoeveel je gaat afschrijven over de aanschafprijs van het voertuig. De wegenbelasting staat vast, wel kun je slim handelen en een scherpe verzekering afsluiten om zo wat te bezuinigen. Iedere euro die je in aanschaf minder betaald hoef je niet af te schrijven, afdingen is daarom verstandig. Ga je een auto kopen dan is het ook slim het onderhoudsschema van de auto op te vragen. Op basis van het onderhoudsschema kun je een inschatting maken van de verwachte onderhoudskosten.

Wegenbelasting berekenen - Hoe werkt dat?

In de introductie is al wat aandacht besteedt aan het doen van een kenteken check voor autobelasting. Om je meer inzicht te geven in de opbouw van deze berekening volgt nu een uitleg. Wees niet bang, voor het berekenen van autobelasting heb je geen hogere wiskunde nodig. Wegenbelasting bepalen kan geheel automatisch met de gratis kenteken check. Inzicht in de opbouw van de berekening is handig omdat je dan zonder al teveel moeite kunt schatten of de hoeveelheid houderschapsbelasting aansluit bij jouw budget. Daarom aandacht voor de opbouw en de uiteindelijke wegenbelasting opvraag.


De opbouw van de autobelasting berekening:

  • Ledig voertuiggewicht – De belastingdienst hanteert gewicht categorieën. Hoe zwaarder het voertuig, hoe hoger de belasting van het wegdek en het milieu. Dit betekent dat een zwaar voertuig hoger belast wordt dan een licht voertuig.

  • Brandstoftype – Het brandstoftype is bepalend voor de belasting op het milieu. Het laagst belast zijn de elektrische auto’s, gevolgd door de hybride benzine auto’s, benzine auto’s, LPG en vervolgens diesel aangedreven voertuigen. Koop je een diesel auto dan betaal je meer wegenbelasting dan wanneer je dezelfde auto in benzine uitvoering rijdt.

  • Provincie – Hoe meer wegen en hoe drukker het op die wegen is, hoe meer wegenbelasting je moet betalen als je in die provincie woont. Wegenbelasting voor een auto is dus altijd wat duurder in Noord-Holland dan in Zeeland.

  • Leeftijd – De leeftijd van een voertuig speelt een rol bij het verkrijgen van vrijstelling of korting op de wegenbelasting. Benzine aangedreven oldtimers (ouder dan 40 jaar) hoeven geen belasting te betalen, benzine auto’s ouder dan 25 jaar kunnen korting krijgen. Diesel en LPG auto’s zijn uitgesloten van korting/vrijstelling.

  • CO2 uitstoot – Een gloednieuwe auto met lage CO2 uitstoot kan je een tijdelijke korting of vrijstelling van autobelasting krijgen. Wegenbelasting opvragen laat je direct zien of het voertuig waar jij interesse in hebt binnen deze regeling valt.


Wegenbelasting opvragen

  1. Ga naar www.gratis-autocheck.nl

  2. Vul het kenteken van de auto in en klik op ‘ga verder’

  3. Klik in het voertuigrapport op wegenbelasting opvragen

  4. Ontvang het rapport met daarin het bedrag aan wegenbelasting vermeld

Wegenbelasting opvragen – Diesel versus Benzine

Wanneer je een wegenbelasting berekening maakt kom je er snel achter dat een diesel auto duurder in de belasting is dan een benzine auto. Toch kan het zijn dat een diesel auto uiteindelijk goedkoper in gebruik is dan een benzine auto. Dit komt omdat benzine duurder is dan diesel. Erachter komen wanneer het voordeliger is om diesel te gaan rijden? Hieronder uitleg over de berekening, voor het gemak gaan we ervanuit dat de verzekeringspremie voor beide voertuigen gelijk ligt.


Stap 1 - Bepaal hoeveel kilometers je per jaar gaat rijden.


Stap 2 – Kies een voertuig en doe de wegenbelasting opvraag voor zowel een diesel als benzine uitvoering.


Stap 3 – Doe de gratis autocheck en zie wat het gemiddelde brandstofverbruik van zowel de benzine als diesel uitvoering is.


Stap 4 – Bereken brandstofkosten. Deel voor beide voertuigen het aantal kilometers wat je per jaar gaat rijden door het gemiddelde aantal kilometers wat je per liter kunt afleggen. Je hebt dan een overzicht van de hoeveelheid liters brandstof die je per jaar zal moeten aanschaffen om die kilometers af te leggen. Vermenigvuldig het aantal liters per brandstoftype met de huidige literprijs voor dat type brandstof. Je hebt nu een overzicht van je totale verwachte brandstofkosten voor een heel jaar.


Stap 5 – Tel de brandstofkosten op bij de kosten aan wegenbelasting voor beide voertuigen. Het laagste bedrag is de beste keuze. Over het algemeen ligt het omslagpunt rond de 25.000 kilometer per jaar. Vanaf 25.000 kilometer per jaar wordt het aantrekkelijk een om te overwegen een diesel auto aan te schaffen.