logo

Kies informatie

Onderhoudsschema auto

Onderhoudsschema auto controleren? Geen probleem met de gratis kenteken check. Inzicht in het onderhoudsschema van een auto is van groot belang. Goed en gedegen onderhoud is van doorslaggevend belang om lang plezier te kunnen hebben van een auto. Onderhoud verzuimen resulteert op de lange termijn voor versnelde slijtage en onnodig hoge kosten. Ben je van plan een tweedehands auto te kopen, dan is het zaak om het onderhoudsschema van de auto te controleren met de auto check. Met deze gratis check kun je controleren of de auto goed is onderhouden of niet. Is er gerommeld met het onderhoudsboekje dan zal de check voor auto onderhoud aantonen dat hier iets niet in orde is.

Waarom het onderhoudsschema van een auto opvragen?

Wanneer je een tweedehands auto gaat kopen is inzicht in het onderhoudsschema van de auto belangrijk. Slecht of achterstallig onderhoud gaat jou geld kosten na aanschaf van de auto. Koop bij voorkeur een auto waarvan de onderhoudshistorie bekend is en verklein de kans op een miskoop. Op het moment dat je weet wanneer de auto voor het laatst onderhoud heeft gehad kun je inschatten wanneer deze opnieuw voor een onderhoudsbeurt moet. Ook inzicht in alle verrichte werkzaamheden in de onderhoudsgeschiedenis geven je de mogelijkheid een schatting te maken van de kosten bij de aankomende beurt. Heeft de auto de laatste keer een grote beurt gehad en is er werk verzet, dan weet je dat de auto de volgende keer een kleine beurt moet krijgen. De kosten van een kleine beurt zijn aanzienlijk lager dan die van een grote beurt. Ook zijn er onderdelen die over meerdere onderhoudsbeurten mee kunnen gaan. Je kunt hierbij denken aan wiellagers, autobanden, remblokken en remschijven. Is dit recentelijk vervangen dan weet je dat je er voorlopig geen omkijken naar hebt. Is het een tijd geleden volgens het onderhoudsschema, dan weet je dat dit binnen een jaar of wat aan vervanging toe is. Het auto onderhoudsschema zegt ook iets over de eigenaar. Is iemand heel zuinig en zorgvuldig met het voertuig omgegaan dan is het onderhoudsschema vaak goed op orde. Mensen die een auto meer afraggen besteden vaak weinig aandacht aan goed onderhoud en registratie hiervan. Het onderhoudsschema van een auto geeft jou een extra handvat om te bepalen of een auto een goede aankoop kan zijn. Ook kun je een verwacht onderhoud kostenplaatje maken. Dat is handig voor jezelf maar kan ook voordeel bieden tijdens de onderhandeling. Komt er onderhoud aan, dan is er vaak meer met de prijs te doen dan wanneer een auto recentelijk groot onderhoud heeft gehad.

Hoe kan je inzicht krijgen in het auto onderhoud?

Inzicht krijgen in het auto onderhoud kan op diverse manieren. Uiteraard, het onderhoudsschema van de auto is belangrijk om in te kunnen schatten of een auto technisch goed is. Toch zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Hieronder een opsomming van punten waarmee je inzicht kunt krijgen in het auto onderhoud:.

  • Optische staat - Kijk naar de staat van de auto. Hoe ziet de auto er uit en ziet het er onder de motorkap allemaal netjes uit.

  • Bonnen - Heeft de verkoper de bonnen van de verrichte werkzaamheden bij onderhoud? Op de bonnen kun je controleren wat er tijdens de laatste onderhoudsbeurten is gedaan.

  • Boekjes - Het onderhoudsschema wordt ook in de boekjes van de auto bijgehouden. Daar staat welke onderhoud er is verricht, wanneer, waar en wat de volgende beurt moet zijn.

  • Contact met garage - Bel gerust de garage waar de auto in onderhoud is geweest op, om te vragen of alles klopt en wat er te verwachten valt.

  • Auto check - De autocheck kun je doen om inzicht te krijgen in het verrichte auto onderhoud. Deze data wordt ingevuld door het garagebedrijf en is dus enorm betrouwbaar.

  • Opmerkingen APK keuring - Bij de APK keuring is er ruimte voor opmerkingen. Hier wordt genoteerd wat er gedaan is om goedkeuring te bewerkstelligen en wordt aangegeven wat belangrijk is voor de volgende APK.

  • Blauwe ogen - Uiteraard spelen de blauwe ogen van de verkoper ook een rol. Iemand kan onderhoud toelichten en je kan je gevoel een beetje volgen. Voelt het betrouwbaar of niet.

  • Monteur naar laten kijken - Een monteur ziet snel genoeg of de auto goed is onderhouden. Ga met een auto naar een onafhankelijk garagebedrijf en laat er iemand naar kijken. Je weet direct of er binnenkort onderhoud aan komt en kunt bij de monteur verifiëren of het auto onderhoudsschema overeenkomt met de staat van de auto.

Waarop letten bij onderhoudsschema auto


De autohandel staat niet bekent als een nette business. Daarbij wordt er veel gesjoemeld en gerommeld om auto’s meer waard te maken. Vooral import auto’s zijn interessante objecten voor duistere praktijken. Het onderhoudsschema van een import auto kan gemakkelijk vervalst zijn en is slecht te verifiëren. De import check kan je helpen onderzoeken of een dergelijke auto een betrouwbaar verleden heeft, het hoeft namelijk niet zo te zijn dat iedere auto die ingevoerd is een slechte auto is.


Wil je controleren of het onderhoudsschema van de auto klopt en op orde is, dan zijn er een paar onderdelen die niet fraudegevoelig zijn. Allereerst geeft contact met de garage je waarschijnlijk een goed en eerlijk beeld van de auto. Ook de auto check is geheel objectief en hier kan niet mee gerommeld zijn. Alle onderhoudsgegevens in de autocheck zijn dus correct. Opmerkingen tijdens de APK keuring zijn ook betrouwbaar, hierop wordt toezicht gehouden door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Een onafhankelijke monteur inhuren is enorm slim, je kunt ook gebruik maken van een aankoopkeuring. Een expert ziet zo of de auto goed volgens schema is onderhouden. Heel belangrijk is inzicht te hebben in de fraudegevoelige onderdelen van het auto onderhoudsschema. Dit zijn vaak punten waarvan je denkt dat ze betrouwbaar zijn maar waarmee eenvoudig fraude gepleegd kan worden.

Fraudegevoelige onderdelen onderhoudsschema auto


Auto kopen en onderhoudsschema auto checken? Let goed op dat je niet opgelicht wordt. Om je wat aan te scherpen volgen hier tips en scenario’s waardoor je slachtoffer van oplichting kan worden.


Let op, de optische staat zegt niet altijd wat over het onderhoud. Een motorblok mooi oppoetsen kan eenvoudig doen denken dat de auto goed is, terwijl een schoon motorblok vrij weinig zegt over de kwaliteit van onderhoud. Of wat dacht je van bonnen? Die zijn eenvoudig te vervalsen, bonnen met pin bon en overeenkomende data zijn het meest betrouwbaar. Bel ook altijd naar het bedrijf op de bon en check of deze wel bestaat. Onderhoudsschema in de boekjes betrouwbaar? Nee, een stempel en wat vinkjes zijn zo gezet. Let op dat hoeveel eigenaren de auto heeft gehad ook moet terugkomen in een diversiteit in garages. Oplichters kunnen gemakkelijk vervalsen maar laten vaak steken liggen, 4 eigenaren en altijd bij dezelfde dealer in onderhoud is onwaarschijnlijk. Bel de dealer altijd op. Blauwe ogen, vertrouw er niet op maar doe een kentekencheck voor achtergrond informatie over de auto en laat de auto bij voorkeur inspecteren door een expert.


Conclusie - De voordelen van inzicht in de onderhoudshistorie van een auto zijn groot. Wel moet je altijd kritisch zijn en opletten dat je geen slachtoffer wordt van fraude. De gratis autocheck helpt je om betrouwbare informatie over het onderhoud van de auto te verzamelen.

onderhoud schema auto opzoeken